3 Shares

Olimpijski plamen upaljen u Grčkoj krenuo na put ka Riju

21.04.2016. godine

paljenje-olimpijskog-plamena-sportski-duh

Olimpijski plamen koji će goreti na Igrama u Rio de Žaneiru od 5. do 21. avgusta zapaljen je danas u drevnoj Olimpiji, odakle tradicionalno započinje put ka gradu domaćinu.

Prvi put olimpijski plamen je donet na neki stadion 1928. godine na Igre u Amsterdamu.

Devojke u odorama boginja podno Olimpa upalile su plamen i “poslale” ga na put ka Riju.

Učinila je to grčka glumica Katerina Lehu, posle čega je baklja krenula na šestodnevni put po Grčkoj.

Ona je olimpijski plamen predala grčkom gimnastičaru Elefteriosu Petrunijasu, koji će potom plamen predati legendarnom brazilskom odbojkašu Žovaniju Gaviju.

Na putu do Brazila proći će mnoga mesta, a u Rio će stići 4. avgusta.

Prvi put u istoriji modernih igara olimpijski plamen neće goreti na stadionu, čuvenoj Marakani, već u centru Rio de Žaniera. Ceremonija otvaranja Igara zakazana je za 5.

“Danas pišemo istoriju… Ove Olimpijske igre će biti poruka nade u teškim vremenima, a plamen će doneti nadu u svaki kutak Brazila i sveta”, rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Video: youtube
Izvor: sportski zurnal
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/plamen.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/plamen-150x150.jpgmilivojeOstali Sportovigrcka,olimpija,olimpijada,olimpijski plamen,rioOlimpijski plamen upaljen u Grčkoj krenuo na put ka Riju 21.04.2016. godine Olimpijski plamen koji će goreti na Igrama u Rio de Žaneiru od 5. do 21. avgusta zapaljen je danas u drevnoj Olimpiji, odakle tradicionalno započinje put ka gradu domaćinu. Prvi put olimpijski plamen je donet na neki stadion 1928. godine...Drugačije vesti o Sportu!
3 Shares