0 Shares

Svih šest republika bivše Jugoslavije na EP

09.01.2020. godine

Danas je počelo Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce, koje se igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Za ljude sa ovih prostora biće upamćeno po nečem što se nikada do sad nije dogodilo.

Od raspada velike Jugoslavije održano je mnoštvo evropskih i svetskih prvenstva u ekipnim sportovima i malo je onih na kojima nije bilo reprezentacija s prostora bivše SFRJ.

Na ovom prvenstvu je Jugoslavija “u malom”? Ne, “u velikom”, jer sve zemlje koje su nekada bile republike SFRJ – plasirale su se na naredni šampionat Evrope u rukometu.

Tako da od 24 reprezentacije na Evropskom rukometnom prvenstvu koje se igra od 9. do 26. januara 2020. godine igra svih šest – četvrtina od ukupnog broja učesnika – biti as prostora nekadašnje Jugoslavije.

Na velikim turnirima najpopularnijih sportova u regionu (fudbal, košarka, rukomet, odbojka i vaterpolo) takav slučaj nije zabeležen. Ali, nije zapisano i da su sve republike nekadašnje države uspele da se nađu na završnom takmičenju.

Dakle, na ovom Evropskom prvenstvu u rukometu, čiji su domaćini Austrija, Norveška i Švedska, učestvovaće svi “Jugosloveni”. Od Vardara do Triglava.

Za kraj napomenimo kako se ovako nešto dogodilo prvi put u rukometu, a ukupno gledajući led su „probili“ košarkaši. Naime, još je na košarkaškom EP-u 2011. godine u završnici igralo šest reprezentacija (Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH, Makedonija, Crna Gora) s prostora bivše Jugoslavije…

http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2020/01/sfrj-mala.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2020/01/sfrj-mala-150x150.jpgmilivojeOstali SportoviZanimljivostiEP u rukometu,rukomet,sfrj,sve republikeSvih šest republika bivše Jugoslavije na EP 09.01.2020. godine Danas je počelo Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce, koje se igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Za ljude sa ovih prostora biće upamćeno po nečem što se nikada do sad nije dogodilo. Od raspada velike Jugoslavije održano je mnoštvo evropskih i svetskih...Drugačije vesti o Sportu!
0 Shares