7 Shares

Nađa Komaneči je u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10.

26.04.2016. godine

Nadja-Komaneci-1-sportski-duh

Nađa Elena Komaneči je bivša rumunska gimnastičarka, koja je za vežbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10.

Nađa Komaneči je rođena u Rumuniji u gradiću Onešti 12. novembra 1961. godine kao ćerka Georgija i Stefanije-Aleksandrine. Ime je dobila po glavnoj glumici u jednom ruskom filmu koji je njena majka gledala dok je bila trudna. Nađa ima i mlađeg brata koji se zove Adrijan.

Kao mala, bila je jako nemirno dete. Majka je često govorila da će da polupa sve po kući.

U predškolskom odeljenju, koje je pohađala, izvodila je razne akrobacije sa drugaricama. Jednom prilikom ih je posetio poznati trener gimnastike Bela Karolj. Pitao je devojčice šta znaju da rade. Dve su digle ruku i rekle da znaju da naprave “zvezdu”.

Komaneči je počela da trenira gimnastiku u šestoj godini, kod Bele Karolja, u gimnastičkoj školi koja je bila u neposrednoj blizini kuće u kojoj je stanovala. Sa devet godina počela je da se takmiči, a sa deset je već nastupala na međunarodnim takmičenjima.

Prvi veći međunarodni uspeh ostvarila je na Evropskom prvenstvu, kada je pobedila u višeboju i u svim pojedinačnim disciplinama, osim u parteru gde je bila druga. Te 1975. godine je već bila proglašena gimnastičarkom godine. Titulu evropske prvakinje osvojila je još dva puta, 1977. i 1979., čime je postavila rekord.

U svojoj četrnaestoj godini Komanečijeva je postala zvezda Olimpijskih igara u Montrealu 1976. Vežba na dvovisinskom razboju prva je u istoriji Olimpijski igara ocenjena najvišom ocenom 10. Na tim je Igrama ostvarila ukupno 5 medalja, od toga zlato u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju te bronzu u vežbi u parteru. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u istoriji.

Na Igrama u Moskvi 1980. ponovno je briljirala, osvojivši zlato na gredi i u parteru (u parteru je podelila prvo mesto s Neli Kim), te još dva srebra: u ekipnom konkurenciji i u višeboju.

Godine 1981. za vreme egzibicione turneje po SAD Nađin trener Bela je sa suprugom prebegao i tražio azil. Po povratku u Rumuniju Komaneči je stavljena pod prismotru tadašnjeg Čaušeskuovog režima zbog bojazni da bi i ona mogla prebeći. Zabranjena su joj putovanja van zemlje, pa se posvetila treniranju rumunskih gimnastičarki.

Nađa nikad nije htela da potvrdi priče o torturama koje je trpela. Ipak je i sama pobegla 1989. i danas živi u Americi. Do tada ju je maltretirao i seksualno zlostavljao Čaušeskuov sina Niku.

Nadja-Komaneci-2-sportski-duh

U novembru 1989. godine, nekoliko nedelja pre revolucije u Rumuniji, Komanečijeva je pobegla iz Rumunije. Dobila je dozvolu za boravak u Americi. Premda ju je u SAD očekivao njen trener Bela Karolj, ona mu se nije javljala. U zatočeništvu ju je držao čovek koji joj je omogućio beg iz Rumunije, uzevši joj slobodu za 5.000 dolara. Konstantin Panait, koji joj je omogućio beg, brzo je shvatio da bi u Americi mogao da zaradi na rumunskoj gimnastičarki, pa je počeo da naplaćuje njene intervjue i gostovanja u televizijskim emisijama. Pretpostvlja se da je tako zaradio 200.000 dolara, ali Nađa od toga nije dobila ništa. Nađa Komaneći se uz pomoć jednog prijatelja, godinu dana kasnije, oslobodila Penauta i nastanila u Montrealu.

Bavila se promotivnim aktivnostima, reklamirala gimnastičke sprave i treninge i radila kao foto-model. Verila se 1994. godine sa američkim gimnastičkim šampionom Bartom Konerom, kog je prvi put upoznala još 1976. godine. Svadba je bila zakazana za 26. april 1996. godine u manastiru Kašin blizu Bukurešta. Na tu „svadbu veka“ pozvani su bili Robert de Niro, Arnold Švarceneger, Džimi Konors, Jon Cirijak, Ilie Nastase i Hilari Klinton. Nađin suprug je zbog želje supruge prešao u pravoslavlje.

Nadja-Komaneci-3-sportski-duh

Sa suprugom je otvorila privatnu gimnastičku školu u Normanu. Zajedno se takmiče u revijama i zarađeni novac daju u dobrotvorne svrhe.

I još jedna zanimljivost: Tokom Igara u Montrealu korišćen je semafor koji uopšte nije mogao da prikaže desetku. Kada je Nađa dobila 10,0 ta ocena je na semaforu bila prikazana kao 1.00. Publika je negodovala, a mlada četrnaestogodišnjakinja je bila zbunjena, jer je u tom trenutku pomislila da je dobila ocenu 1, a ne 10. Njen trener Bela je po sopstvenom priznanju krenuo ka sudijama da protestvuje. Na pola puta je čuo spikera koji kaže da je ocena 10.

Zbog nje je u Montrealu bilo teže doći do ulaznica za gimnastiku nego za košarkaške utakmice.

U njenu čast je jedan element na dvovisinskom razboju dobio njeno ime, Komaneči. Taj elemenat je i danas rezervisan samo za vrhunske gimnastičarke, zbog težine izvođenja.

Video: youtube
Izvor: wikipedia
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/Nadja-Komaneci-mala.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/Nadja-Komaneci-mala-150x150.jpgmilivojeOstali Sportovigimnastika,montreal 1976,nadia comaneci,nađa komaneči,prva desetkaNađa Komaneči je u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10. 26.04.2016. godine Nađa Elena Komaneči je bivša rumunska gimnastičarka, koja je za vežbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10. Nađa Komaneči je rođena u...Drugačije vesti o Sportu!
7 Shares