4 Shares

Istorija Fudbalskog saveza Srbije

Sportski centar FSS u Staroj Pazovi

Srbija je fudbal upoznala u proleće 1896. Jevrejin Hugo Buli po povratku sa školovanja u Nemačkoj doneo je u Beograd prvu fudbalsku loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smestio među dragocenosti donete iz Berlina, već je loptu odneo prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva “Soko” i uporan da omladinu zainteresuje za novu igru 12. maja 1896. osnovao je Loptačku sekciju.

Srbija se pokazala kao plodno tle za novu igru i uskoro, već 19. maja, Beograđani su videli prvu fudbalsku utakmicu. Na prostoru kod Nebojšine kule ispod Kalemegdana, članovi Loptačke sekcije Gimnastičkog društva “Soko” sugrađanima su pokazali novu igru. O ovom događaju izvestile su i novine, napominjući da je igra korisna za mladiće jer pomaže razvoj mišića.

Datum prve fudbalske utakmice je zapisan i dobro upamćen, međutim, značajni istorijski događaji uslovili su promenu podataka. Taj, za srpski fudbal i sport uopšte, značajan dan zapisan je po julijanskom kalendaru. Vreme danas merimo po gregorijanskom i zbog razlike od 13 dana u odnosu na stariji kalendar proslava se pomera za kraj meseca.

Stankovic_103. utakmica

Prva lopta i prva utakmica uslovili su i okupljanja u organizacije i klubove. Na inicijativu Huga Bulija i podršku Andre Nikolića, ministra inostranih poslova Srbije, 1. maja 1899. u “Trgovačkoj kafani” održana je Osnivačka skupština Prvog srpskog društva za igru loptom. Za predsednika je izabran Feti Bej, turski poslanik u Beogradu, a za potpredsednika advokat Mihailo Živadinović. Tog dana postavljen je temelj za izgradnju srpske “kuće fudbala”.

U proleće 1899. u “Hajd parku” na Topčiderskom brdu izgrađen je prvi fudbalski teren, a na njemu je 23. maja iste godine odigrana i prva utakmica između dve ekipe članova društva za igru loptom.U godinama entuzijazma, do detalja tačna pravila za igru niko nije znao. Problemi su nestali kad je 1905. Anastas Sr. Hristodulo objavio knjižicu “Loptanje nogom”, prevod fudbalskih pravila sa nemačkog jezika.

Najveći uticaj na razvoj fudbala u Srbiji imali su igrači koji su posle školovanja u inostranstvu vraćali u otadžbinu. Kući su donosili znanje, ali i sportske navike, pa kako se njihov broj vremenom povećavao, tako se sve više javljala potreba okupljanja u prave fudbalske klubove.

Prvi fudbalski klub osnovan je na početku dvadesetog stoleća, ali nedoumica je kome pripada takva čast. U Subotici je 3. maja 1901. osnovan Sportski atletski klub “Bačka”. Više od dve godine kasnije, tačnije 14. septembra 1903. u Kragujevcu je rođena “Šumadija”. Očigledno je da je subotički klub stariji, međutim, plahovita istorija je pomrsila konce. U vreme osnivanja “Bačke”, Subotica je bila u sastavu Austro-ugarske monarhije. Kragujevac je, međutim, bio na srpskom tlu. Na kraju, preostalo je samo da se posegne za terminološkim driblingom: “Bačka” je najstariji klub u Srbiji, a “Šumadija” najstariji srpski klub.

Najstariji fudbalski klubovi u Srbiji

Backa-2Backa 1901Backa-3

Dugo je na snazi bila rasprava koji je to fudbalski klub najstariji u Srbiji, zbog istorijskih činjenica. U maju 1901. godine je Subotici, gradu koji je tada bio pod vlašću Austro-ugarske, osnovan Sportski atletski klub Bačka, a u Beogradu je osnovan 18. aprila 1903. godine SK Soko, današnji FK BASK (Beogradski akademski sportski klub), a u septembru 1903. je u Kragujevcu osnovana Šumadija.
FK BASK je fudbalski klub iz Beograda, Srbija. Klub je osnovan 18. aprila 1903. i bio je najstariji klub u Srbiji, danas je drugi najstariji. Naime, 3. maja 1901. godine u Subotici je osnovan Sportski atletski klub Bačka, s tim što je Subotica tada bila u sastavu Austrougarske.

Ekipa Backe 1901

Trenutno se takmiči u Srpskoj ligi Beograd, trećem takmičarskom nivou srpskog fudbala.

Usledilo je osnivanje Srpskog mača, Sokola, Dušana Silnog, kao i dominantniji klub BSK (Beogradski sport klub), osnovan 1911, koji je do Drugog svetskog rata osvojio pet titula šampiona Kraljevine Jugoslavije.

Kada je 1919. oformljen i fudbalski savez koji je regionalno podeljen, stvorili su se uslovi za formiranje većeg broja klubova, pa je tako do 1930. godine samo u Beogradu osnovan 51 klub (prema podacima Fudbalskog saveza Srbije). Deset godina ranije odigrano je prvo prvenstvo gradskih klubova, a tri godine kasnije i prvo državno prvenstvo.

Sve ovo dešavalo se daleko pre nego što su Crvena zvezda (9. mart 1945) i Partizan (4. oktobar 1945) oformljeni.

Za mnoge od tih klubova ili nikad niste čuli ili ste, pod uslovom da ste upućeniji u fudbalske prilike u Srbiji, zaboravili na njih jer su odavno u nižim ligama.

Tako je 1926. godine osnovan FK Polimlje u Prijepolju. Danas nastupa u zoni Drina, a tu su svoje pre fudbalske korake napravili Mihajlo Pjanović i Ivica Dragutinović. Pre dve godine je Gradski stadion, na kom fudbaleri Polimlja igraju, potpuno rekontstruisan, od terena do tribina i svlačionica.

Četiri godine ranije za zapadu države, u Krupnju je osnovan fudbalsku klub Rađevac u okviru sportskog društva od strane uglednih meštana vojnog potporučnika, pravnika, apotekara… Klub danas nastupa u zoni Drina.

Sumadija

U okolini Subotice je 1939. godine oformljen klub Preporod, konkretno u mestu Novi Žednik. U ovom klubu se ponose što su njihov dres nosili Živko Slijepčević u Aco Nosković. Preporod je u martu 2011. godine na svom terenu dočekao kombinovani sastav superligaša Spartaka, i po prvi put u istoriji ostvario pobedu nad nekim superligašem, od 2:1.

Možda niste čuli za Tekstilac iz Odžaka, ali on postoji od 1919. godine, i to je prvi klub u Jugoslaviji koji je odigrao meč pod reflektorima, i to protiv Rapida iz Beča. Tada je odžački klub, nastao iz čiste ljubavi prema novoj igri, nosio ime Odžački športski klub, a imao je jedan od najboljih stadiona (“Ivo Lola Ribar”).

U naselju Grošnice je 1943. godine oformljen istoimeni tim, koji 1981. menja naziv u Vodojaža, po istoimenom jezeru u šumadijskom okrugu. Najveći uspeh u istoriji kluba je plasman u Srpsku ligu, u sezoni 1994/95.

Nismo sigurni koliko vam je poznat fudbalski klub “LSK“, osnovan 1928. godine u Laćarku, kao ekipa radnika sa ”Varde”, dela Laćarka. LSK-ov stadion se oko 20 godina nalazio na ”Vardi”, sve dok mu nije dodeljena zemlja na kojoj se stadion danas nalazi. Kapacitet stadiona je 300 gledalaca.

U opštini Plandište je 2008. godine proslavljen 70. rođendan fudbalskog kluba Hajdučice, kom je od samog nastajanja grofica Olga Jovanović slala bele kopačke. Klub se takmičio u Južnobanatskoj ligi, i krajem 2007. godine je kompletno renoviran, i teren je tada dobio drenažni sistem.

Ima još pregršt klubova u kom su se okupljali svi oni koji su zavoleli igru u povoju, baš zbog takve kakva je, i koji se na razne načine snalaze da na bilo kakvom nivou očuvaju ono što im je istorija ostavila. U krajnjem slučaju, u tim klubovima je fudbal u našoj zemlji najpre počeo da se igra.

Klubovi stariji od Zvezde i Partizana

Superliga

Klub – godina osnivanja

1. Voždovac – 1912.
2. Vojvodina – 1914.
3. Radnički Kragujevac – 1923.
4. Radnički Niš – 1923.
5. Borac Čačak – 1926.
6. Čukarički – 1926.
7. Donji Srem – 1927.
8. Novi Pazar – 1928.

Prva liga

1. Javor – 1912.
2. Kolubara – 1919.
3. Mačva Šabac – 1919
4. Bežanija – 1921.
5. Radnički Surdulica 1926.
6. Inđija – 1933.
7. Sinđelić – 1937.
8. BSK Borča -1937.

Izvor: sr.wikipedia

 

Traženi pojmovi:

  • fudbalski savez srbije istorija
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/FSS.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/FSS-150x150.jpgmilivojeVesti iz FudbalaZanimljivostifudbal,fudbalski savez srbije,najstariji klubIstorija Fudbalskog saveza Srbije Srbija je fudbal upoznala u proleće 1896. Jevrejin Hugo Buli po povratku sa školovanja u Nemačkoj doneo je u Beograd prvu fudbalsku loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smestio među dragocenosti donete iz Berlina, već je loptu odneo prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva 'Soko' i uporan...Drugačije vesti o Sportu!
4 Shares