0 Shares

Kamerunac koga je hrabrost dovela do državnog neprijatelja broj ‘1’

27.04.2016. godine

Pjer-Vome-veca-sportski-duh

Vremeplov nas vraća u 2005. godinu kada je jedan Kamerunac postao omražen u svojoj domovini.

Reč je o Pjeru Nledu Vomeu. Fudbaler koji je u više nego uspešnoj karijeri nosio dres Rome, Intera, Espanjola, Verdera i Kelna. Levom beku koji je odigrao 69 utakmica za selekciju Kameruna i postigao pet golova, a “penzionisao” se kao “državni neprijatelj” broj “1”.

Naime, Kamerun je jedna od afričkih fudbalskih sila, reprezentacija na koju smo navikli da redovno učestvuje na skoro svim Svetskim prvenstvima u poslednjih 20 godina. Jedinu pauzu “lavovi” su napravili 2006. godine i to na krajnje nesrećan način. Naime, u kvalifikacionoj grupi sa Obalom Slonvače, Egiptom, Libijom, Sudanom i Egiptom, Kamerun je zauzeo drugo mesto i ispao.

Pred poslednju utakmicu Kamerun je bio lider na tabeli sa bodom više u odnosu na Obalu Slonovače i tri u odnosu na Egipat. Upravo su “lavovi” u poslednjem kolu dočekali “faraone” i bila im je potrebna za prolaz na Mundijal, pošto je Obala Slonovače trijumfovala nad Sudanom 3:1. Meč se igrao u Jaundeu pred 40 hiljada gledalaca. Sve je počelo sjajno za Egipat, Duala je domaćina u 20. minutu doveo u vođstvo. Ipak, u 79. minutu Šavki je doneo izjednačenje Egiptu.

kamerun-sportski-duh

Kamerun je bio nadomak pobede, sudija Koman Kulibali dosudio je jedanaesterac za “lavove”. Niko nije imao hrabrosti da ga izvede. Loptu uzeo levi bek Pijer Vome, koji će taj penal pamtiti celog života. Šutirao je i promašio, Kamerun je ispao sa SP, a Vome je doživeo “pakao”. Navijači su želeli da ga linčuju, a huligani su mu zapalili kuću i rekli da se više nikada ne vraća u domovinu. Pijer Vome se kasnije ispovedio.

– Nisam želeo da izvedem taj penal. Ali niko nije smeo. Ni prva zvezda Eto, ni kapiten Rigobet Song, jer su znali kolika je to odgovornost. Nisam bio kukavica i šutirao sam, nažalost promašio. Sad navijači mene krive i žele moju smrt – rekao je Vome.

Navijači su na kraju oprostili Vomeu. Zaigrao je ponovo za reprezentaciju i 2007. godine se “penzionisao”. Vratio se u domovinu gde je za Kanon Jaunde igrao do 2012. godine. Ostao je ipak gorak ukus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i meč iz oktobra 2005. godine.


Video: youtube
Izvor: hotsport
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/Pjer-Vome.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/04/Pjer-Vome-150x150.jpgmilivojeVesti iz Fudbaladravni neprijatelj,eto,fudbal,kamerun,Pierre Womé,pjer VomeKamerunac koga je hrabrost dovela do državnog neprijatelja broj ‘1’ 27.04.2016. godine Vremeplov nas vraća u 2005. godinu kada je jedan Kamerunac postao omražen u svojoj domovini. Reč je o Pjeru Nledu Vomeu. Fudbaler koji je u više nego uspešnoj karijeri nosio dres Rome, Intera, Espanjola, Verdera i Kelna. Levom beku koji...Drugačije vesti o Sportu!
0 Shares