6 Shares

Bila je to lično njegova želja

18.07.2017. godine

pele-sportski-duh

Teško bi dana neko mogao mlađim naraštajima koliko su nekada naši fudbaleri bili cenjeni u svetu. Kako nekom danas objasniti da je najbolji fudbaler svih vremena poželeo da se oprosti utakmicom baš protiv Jugoslavije!

Bila je to lično njegova želja i tako je i bilo.

Na današnji dan 1971. godine Edson Arantes do Nasimento Pele, odigrao je poslednju utakmicu za Brazil i tako označio kraj briljantne reprezentativne karijere tokom koje je tri puta postao prvak sveta.

Učesnici tog spektakla, pred oko 140.000 gledalaca, bili su i reprezentativci Jugoslavije, pošto su Fudbalska federacija Brazila i sam Pele insistirali da njegov poslednji meč u dresu sa nacionalnim grbom bude baš protiv Plavih!

Reprezentacija Jugoslavije nastupila je u sastavu: Radomir Vukčević, Mladen Ramljak (od 46. Zoran Antonijević), Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković (od 46. Nenad Bjeković), Brane Oblak, Zoran Filipović (od 46. Jure Jerković), Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Gosti su poveli pogotkom Džajića u 35. minutu, domaćin je prekrenuo rezultat na 2:1 golovima Rivelinja i Žersona, da bi Jurica Jerković sjajnim udarcem u 70. minutu izjednačio na 2:2, što je bio i konačan rezultat.

Desetak minuta pre kraja Pele je podigao obe ruke i otrčao počasni krug, uz gromoglasni aplauz čitavog stadiona. Ceo Brazil plakao je tog 18. jula 1971. godine.

Pele je rekorder po broju postignutih golova za svoju reprezentaciju, a ujedno je i jedini igrač u istoriji koji je osvojio čak 3 Svetska prvenstva. Godine 1962-e, zbog povrede se morao povući sa prvenstva (iako je u početku bio u ekipi), zbog čega nije dobio medalju. Ipak, FIFA mu je 2007. retroaktivno dodelila medalju za 1962-u i tako ga učinila jedinim sa 3 medalje uistoriji.

Tako je to bilo, pa da se ne zaboravi!

Video: youtube
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2017/07/pele-mala.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2017/07/pele-mala-150x150.jpgmilivojeVesti iz Fudbalabrazil,Edson Arantes do Nasimento,Pele,svetsko prvenstvo u fudbaluBila je to lično njegova želja 18.07.2017. godine Teško bi dana neko mogao mlađim naraštajima koliko su nekada naši fudbaleri bili cenjeni u svetu. Kako nekom danas objasniti da je najbolji fudbaler svih vremena poželeo da se oprosti utakmicom baš protiv Jugoslavije! Bila je to lično njegova želja i tako je i...Drugačije vesti o Sportu!
6 Shares