0 Shares

Odložene Olimpijske igre u Tokiju

25.03.2020. godine

Pandemija koronavirusa zaustavila je i sport. Najteža kriza od drugog svetskog rata za čovečanstvo nanela je veliku štetu sportskim ligama i sportu uopšte. Otkazuju se prvenstva i takmičenja po celom svetu, uvode sve stroge mere zaštite od pandemije COVID-19.

„Japan je predložio jednogodišnju odgodu Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je to prihvatio“, izjavio je u utorak japanski premijer Šinzo Abe.

To je juče i zvanično objavljeno.

olimpijske-igre-sportski-duh

Olimpijske igre, 32. po redu, trebale su se održati od 24. jula do 9. avgusta, ali zbog koronavirusa, sa kojim se bori čitav svet, su pomerene, a krajnji novi datum održavanja je VEROVATNO leto 2021. godine.

Premijer Japana Šinzo Abe je danas razgovarao s predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom i zaključili su da je nemoguće održati Olimpijske igre u Tokiju ove godine te su doneli odluku da se Igre odlažu.

Nije bilo razgovora o novim datumima za OI u Tokiju

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je da danas nije razgovarano o novim datumima za Igre u Tokiju.

Olimpijske igre su odložene u dogovoru Baha sa premijerom Japana Šinzom Abeom i organizatorima.

Tačan datum održavanja je pitanje za tokijski organizacioni odbor i panele MOK-a koji nadgledaju pripreme, naveo je Bah.

Ubrzo nakon toga i Međunarodni olimpijski komitet je zvanično objavio da se Igre odgađaju.

Ova odluka je sasvim očekivana s obzirom na to da se sportisti ne mogu spremati na uobičajen način za takmičenje, a takođe nisu poznata ni imena mnogih učesnika, jer su kvalifikacioni turniri u raznim sportovima otkazani zbog koronavirusa.

U jeku krize s koronavirusom MOO je bio pod pritiscima različitih sportskih organizacija. Kanada i Australija su već objavile da neće poslati svoje sportiste na Igre ako se budu održavale ovog leta. I većina američkih olimpijaca izjasnila se za odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

Osim Olimpijskih igara odložene su i 16. Paraolimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju od 25. avgusta do 6. septembra.

Ovo je prvi put u istoriji da se Olimpijske igre odlažu u periodu mira. Do sada su odlagane tri puta i to 1916. godine zbog Prvog svetskog rata, 1940. godine i 1944. godine zbog Drugog svetskog rata.

Interesantno, Japan je trebalo da bude domaćin Olimpijskih igara 1940. godine. Na kraju, zbog izbijanja Drugog svetskog rata te godine Olimpijada nije ni održana, kao ni četiri godine kasnije, a MOK je rešio da Tokio i Helsinki budu domaćini budućih olimpijskih igara. Helsinki je dobio 1952, a Tokio 1964. godinu.

http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2020/03/olimpijske-igre-mala.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2020/03/olimpijske-igre-mala-150x150.jpgmilivojeZanimljivosticovid19,japan,odlaganje,olimpijske igre,tokioOdložene Olimpijske igre u Tokiju 25.03.2020. godine Pandemija koronavirusa zaustavila je i sport. Najteža kriza od drugog svetskog rata za čovečanstvo nanela je veliku štetu sportskim ligama i sportu uopšte. Otkazuju se prvenstva i takmičenja po celom svetu, uvode sve stroge mere zaštite od pandemije COVID-19. „Japan je predložio jednogodišnju odgodu Olimpijskih...Drugačije vesti o Sportu!
0 Shares