0 Shares

OLIMPIJSKE IGRE

25.07.2021. godine

Osnivači olimpijskih igara bilu su Grci. Grci kao narod nisu bili politički jedinstveni. Ratovi između grčkih državica-polisa, skoro nikada nisu prestajali. Plјačka i osvajanje tuđih teritorija i dobara bili su jak motiv za rat. Da bi uspešno vodili rat Grci su morali biti u dobroj formi i fizičkoj kondiciji. Zato su održavali razna takmičenja od kojih su bile najpoznatije Olimpijske igre. Ipak, Grci su bili jedan narod, govorili su jednim grčkim jezikom, imali su iste običaje, religiju, mitove, mnoge igre i narodne svetkovine.

U raznim mestima Grčke održavana su lokalna takmičenja i igre u kojima je proveravana fizička snaga. Međutim na igrama u Olimpiji u pokrajini Elidi na Peloponezu, okuplјali su se i takmičili Grci iz cele Grčke. Pre početka samih igara, glasnici Zevsovog hrama u Olimpiji objavlјivali su ”sveti mir”. Tada su prestajali svi ratovi među njima.

Pravo na učešće i takmičenje na igrama imao je svaki slobodni Grk. Takmičari su unapred upisivani u posebne takmičarske spiskove. Olimpijske igre trajale su pet dana.

olimpijske-igre-sportski-duh

Takmičari su se nadmetali u trčanju, skakanju, rvanju, boksu, bacanju koplјa i diska i u trci dvokolica sa konjskom zapregom. Takmičari su se borili goli i nisu imali dresove. Na Olimpijskim igrama nisu učestvovale, niti su im prisustvovale žene.

Olimpijski pobednici su nagrađivani vencima od lovorovog lišća. Imena pobednika su upisivana u spiskove koji su čuvani u hramu. Još za života pobednicima su podizane statue u hramu u Olimpiji. Oni su uživali veliki ugled u grčkom svetu. Pesnici su pevali ode u njihovu čast. Mogli su zaprositi i dobiti za ženu i kralјevu kćer. U pozorištima i na javnim skupovima davana su im najbolјa mesta. Birani su za sudije u raznim sportovima.

Prve Olimpijske igre održane su 776.g.p.n.e. Od tada su Olimpijske igre održavane svake četvrte godine, punih hilјadu godina sve tamo do 383.g.n.e. Zabranjene su kao paganski i mnogobožački običaj pod uticajem hrišćanske crkve. Grci su od održavanja prvih Olimpijskih igara 776.g.p.n.e, brojali i računali vreme tzv. grčka era.

Posle bitke na Maratonskom polјu 490.g.p.n.e, kada su Grci pobedili Persijance jedan grčki vojnik pod imenom Filipidis pretrčao je rastojanje od Maratonskog polјa do Atine od 42.km i javio je radosnu vest o Grčkoj pobedi i izdahnuo je odmah. Nјemu u čast u program Olimpijskih igara uvrštena je maratonska trka kao najteža atletska disciplina.

Moderne Olimpijske igre obnovlјene su 1896. godine i održane su u Grčkoj u Atini. Atina kao prestonica nove slobodne države bila je domaćin prvih obnovlјenih Olimpijskih igara od 6. do 15.aprila 1896. godine. To je bio veliki istorijski događaj za čitavu Grčku, igre je svečano otvorio grčki kralј Đorđe I Grčki, On je sa svim članovima kralјevske porodice prisustvovao svim važnijim takmičenjima. Odbačena je ideja da se na igrama takmiče samo Grci. Upućen je poziv svim sportistima sveta da dođu na igre. Velika zasluga za obnavlјanje pripada francuskom pedagogu i istoričaru, grofu Pjeru De Kubertenu. Inspirisan arheološkim nalazima iz doba drevne Grčke u Olimpiji, kao i sportskim takmičenjima u Velikoj Britaniji, De Kuberten je došao na ideju da obnovi tradiciju sportskih nadmetanja poznatih kao Olimpijske igre. Bio je član i osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, a bio je i njegov predsednik od 1896. do 1925. godine.

Pozivu grčkog kralјa odazvali su se sportisti iz 14 evropskih zemalјa i jedna krunisana glava. Ovim igrama u Atini kao gost prisustvovao je srpski kralј Aleksandar Obrenović.

Mladi srpski kralј doputovao je u Atinu sa jednom manjom delegacijom. Krenuo je iz Beograda, malo se zadržavao u Nišu, Skoplјu, Solunu i na Svetoj gori u srpskom manastiru Hilandaru. Tu je boravio 3 dana i bogato je darivao manastirsko bratstvo i kao uzdarje od monaha je dobio najstariju u najvredniju srpsku knjigu Miroslavlјevo jevanđelјe koje se danas nalazi u Beogradu. U kralјevoj pratnji kao njegov ađutant bio je mladi srpski oficir, kasniji vojvoda Živojin Mišić. Tadašnja država Kralјevina Srbija nije imala svojih sportista na Olimpijskim igrama u Atini. Ali tamo je jedan srpski sportista Momčilo Tapavica rodom iz sela Nadalј iz Vojvodine, koji je bio je u sastavu mađarske reprezentacije. Takmičio se u atletici, rvanju, dizanju tegova i tenisu. Osvojio je bronzanu medalјu u tenisu u pojedinačnoj konkurenciji. Inače, bio je arhitekta.

Svake četvrte godine moderne Olimpijske igre održavaju se u drugoj državi jer su one postale svojina čitavog čovečanstva. Pored letnih održavaju su se i zimske Olimpijske igre. Igre nisu održavane za vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Gospodari sveta nisu bili mudri kao Grci da prekinu ratove i neprijatelјstva da sklope pravedan mir i da održe na vreme Olimpijske igre. Evo danas se u Japanu održavaju odgođene Olimpijske igre zbog epidemije korone (Covid-19) koja hara čitavim svetom.

Između dva rata dozvolјeno je i ženama da učestvuju i da se takmiče u svim olimpijskim sportovima. Postignuta je potpuna ravnopravnost muškaraca i žena pa tako danas nose zajedno barjak i žene i muškarci u Tokiju 2021 (2020) godine.

I na kraju ono olimpijsko: ”Nije važno pobediti, važno je učestvovati” !

http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2020/03/olimpijske-igre-mala.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2020/03/olimpijske-igre-mala-150x150.jpgmilivojeZanimljivostiCovid-19,olimpijske igre,tokioOLIMPIJSKE IGRE 25.07.2021. godine Osnivači olimpijskih igara bilu su Grci. Grci kao narod nisu bili politički jedinstveni. Ratovi između grčkih državica-polisa, skoro nikada nisu prestajali. Plјačka i osvajanje tuđih teritorija i dobara bili su jak motiv za rat. Da bi uspešno vodili rat Grci su morali biti u dobroj formi i...Drugačije vesti o Sportu!
0 Shares