4 Shares

Simbolika broja 12 – dobijamo li novog evropskog šampiona?

07.07.2016. godine

Bejl-Ronaldo-sportski-duh

Poznato je da je fudbal igra velikih brojeva, a to pokazuju mnoge tradicije koje opstaju iz godine u godinu.

Znamo da Benfika zbog kletve Bele Gutmana decenijama ne može da osvoji neki evropski trofej, da nijedna ekipa nije odbranila titulu u Ligi šampiona, da Argentina nije osvojila značajan pehar više od 20 godina…

Nešto slično moglo bi da se dogodi i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a veliki udeo mogla bi da ima simbolika broja 12.

Jedna od najlepših priča evropskog i svetskog fudbala ispričana je 1992. godine na veoma ružnim osnovama. Tada je bivša Jugoslavija suspendovana zbog sankcija i nije igrala na EURO u Švedskoj, a njeno mesto zauzela je Danska.

Danci su odigrali turnir iz snova i na krilima Pitera Šmajhela, Brajana Laudrupa i trenera Ričarda Milera Nilsena stigli na krov Evrope.

To je ’Danskom dimanitu’ bila prva titula, a tačno 12 godina kasnije isti scenario ponovili su Grci, samo što su oni uspeli da prođu kvalifikacije. Ekipa koju je vodio Oto Rehagel stigla je u Portugal i bez prevelike pompe napredovala.

U četvrtfinalu izbačena je velika Francuska, potom i Češka u polufinalu, da bi Angelos Haristeas pogotkom glavom u finalu rastužio domaćina.

Sada, 144 meseca kasnije, jedna ekipa ima šansu da učini isto – Portugal nikada nije bio šampion Evrope, ali će imati priliku da se bori za trofej. ’Evropski Selesao’ je u polufinalu pobedio Vels, pa čeka boljeg iz meča Francuska – Nemačka.

Prošlo je 12 godina, možda će taj broj ponovo “umešati prste”…

Ronaldo-sportski-duh

Inače, Kristijano Ronaldo je ušao u istoriju evropskih prvenstava na meču protiv Velsa.

Portugalski reprezentativac je prvi fudbaler koji je nastupio u tri polufinala takmičenja.

Ronaldo je i prvi fudbaler koji je postigao tri gola na dva različita EURO, a sa ukupno devet izjednačio se na vrhu večne liste sa Mišelom Platinijem.

 

Izvor: b92
Video: youtube
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/07/Bejl-Ronaldo-mala.jpeghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2016/07/Bejl-Ronaldo-mala-150x150.jpegmilivojeVesti iz FudbalaEURO,euro2016,polufinale,portugal,ronaldo,velsSimbolika broja 12 – dobijamo li novog evropskog šampiona? 07.07.2016. godine Poznato je da je fudbal igra velikih brojeva, a to pokazuju mnoge tradicije koje opstaju iz godine u godinu. Znamo da Benfika zbog kletve Bele Gutmana decenijama ne može da osvoji neki evropski trofej, da nijedna ekipa nije odbranila titulu u...Drugačije vesti o Sportu!
4 Shares