6 Shares

Ananas na vrhu vimbldonskog pehara?

04.07.2017. godine

pehar1-sportski-duh

Juče je počeo najprestižniji turnir na svetu.

Vimbldon je najstariji turnir na svetu. Održava se još od davne 1877. godine, a prvi pobednik na ovom turniru je bio Britanac Spenser Gor. Od tada se predaje pehar koji u slobodnom prevodu nosi naziv „Jednoručni šampion sveta sveengleskog travnatog kluba“.

U to vreme, dvoručni bekhend nije postojao već se taj udarac izvodio isključivo jednom rukom – baš kao što to sada čine Rodžer Federer, Stan Vavrinka, Rišar Gaske…

Ujedno ovaj turnir je i jedan od 4. Grend slema koji se igraju tokom godine (pored Australian Opena, Rolan Garosa i US Opena). Na Vimbldonu učestvuje 128. tenisera koji se bore za titulu.

Treći Grend slem sezone danas je poznat kao turnir pimsa, šampanjca i jagoda sa šlagom, ali on ima jednu posebnu zanimljivost.

Jedan od najlepših i svakako najznačajnijih trofeja u sportu ima poseban detalj za koji mnogi ne znaju odakle potiče. Na vrhu kapice trofeja nalazi se ananas.

To nije slučajnost – u 17. veku ananas je bio veoma skupocena roba, najviše zbog toga što ga u Engleskoj gotovo uopšte nije bilo. Predstavljao je simbol značajnog bogatstva i na trpezama bogatih domaćinstava se nalazio samo tokom velikih praznika.

Ako ste se tih godina našli za stolom na kojim je stajao ananas, mogli ste sebe smatrati veoma počastvovanim.

Srbija se može pohvaliti da je takođe jedna od zemalja koja ima pobednika na ovom prestižnom turniru i to u više konkurencija. Novak Đoković je osvojio titulu u muškoj singl konkurenciji na Vimbldonu, dok je Nenad Zimonjić titulu osvojio u muškom dublu. Kada su u pitanju žene, titulom sa ovog turnira može jedino da se pohvali Jelena Janković koja je u mešovitom dublu pobedila na ovom turniru u paru sa Džejmijem Marejem.

Video: youtube
http://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2017/07/pehar.jpghttp://sportskiduh.com/wp-content/uploads/2017/07/pehar-150x150.jpgmilivojeOstali Sportoviđoković,janković,tenis,Vimbldon,zimonjicAnanas na vrhu vimbldonskog pehara? 04.07.2017. godine Juče je počeo najprestižniji turnir na svetu. Vimbldon je najstariji turnir na svetu. Održava se još od davne 1877. godine, a prvi pobednik na ovom turniru je bio Britanac Spenser Gor. Od tada se predaje pehar koji u slobodnom prevodu nosi naziv „Jednoručni šampion sveta...Drugačije vesti o Sportu!
6 Shares